Cum imi organizez fotografiile pentru a le gasi usor

luni, februarie 21, 2011 Posted by Adriana

Cand incepe un nou an, imi place sa stiu ca toate fotografiile facute in anul precedent sunt la locul lor, in ordine, usor de gasit, de folosit si de aratat, si cat de cat terminate de prelucrat. De aceea, la fiecare nou inceput de an imi organizez fotografiile. In mod normal am deja un sistem de organizare al lor si il folosesc in mod frecvent, luna de luna, dar pe parcurs tot se aduna cateva foldere cu fotografii amestecate si in plus pentru anul trecut au mai fost si multe fotografii de la doua evenimente mai mari: casatoria din august si vacanta in Grecia. Despre amandoua vreau sa fac cat mai repede cate un album, dar pentru asta fotografiile trebuie sa fie organizate si accesibile.

Ma gandeam sa va arat sistemul meu de organizare, poate intereseaza pe cineva. E chiar simplu, dar foarte eficient, pentru mine cel putin. In folderul "Pictures" am un folder principal pentru fiecare an, in care creez apoi cate un folder pentru fiecare luna:

foldere pe ani-550


2010-550


In fiecare folder lunar am apoi cate subfoldere e nevoie pentru a imparti fotografiile intr-un mod logic. Daca fac fotografii "obisnuite", din cele de zi de zi, sa spunem, si pe 10 si pe 11 si pe 12 si pe 13 iunie (sub 10 fotografii pe zi adica), nu fac cate un folder pentru fiecare data, pentru ca s-ar aduna prea multe, si ar fi greu de le deschis pe fiecare cand caut o poza anume, ci le grupez intr-un singur folder, cu numele 10-13 iunie. Desigur, daca sunt foarte multe fotografii si pe 1 iunie si pe 2 iunie, fiecare grup primeste cate un folder.

Daca intr-o luna am fotografii de la un eveniment mai special ( o zi de nastere, o excursie, etc), evenimentul respectiv primeste un folder anume, cu data si un nume sugestiv: 22 ian_ziua mea sau 24iun_sovata. Cateodata sunt multe fotografii dintr-o zi oarecare, fara un eveniment special ( de exemplu o sedinta foto in care i-am facut surorii mele peste 100 de fotografii), dar pe care vreau sa le gasesc ulterior foarte rapid, dintr-o privire. Fotografiile acestea primesc si ele un folder special, cu un nume semnificativ pe langa data cand au fost facute. (6 iunie_flori de salcam).


iunie-550


Folderele cu fotografii dintr-o vacanta de mai multe zile, mai au un rand de subfoldere, cate unul pentru fiecare zi, pentru ca fotografiile din vacante sunt de obicei foarte, foarte multe si e mult mai eficient sa fie separate astfel. Am observat ca de cand impart fotografiile din vacante pe zile mi-e si mult mai usor sa-mi amintesc, privindu-le, ce anume am facut in fiecare dintre zile. Detaliile astea chiar nu ne raman vesnic in cap, de asta exista pozele (si jurnalele in mod ideal), iar pozele trebuie sa fie aranjate cat mai logic si eficient.

grecia-550

Cam astea sunt "regulile" dupa care ma ghidez cand impart fotografiile facute intr-o luna, dar bineinteles ca le mai incalc pe ici pe colo, dupa cum simt ca ar fi logic in momentul respectiv. Ideea e ca impartite in cateva foldere si subfoldere , dar nu prea multe, fotografiile facute intr-o anumita luna sunt mult mai usor de localizat si folosit decat daca ar sta toate la un loc (cand sunt deja cateva sute, sau chiar mii de fotografii adica).


Imi organizez in felul asta fotografiile de doi ani,  dar in timp le-am organizat tot asa si pe cele mai vechi. Am foldere pentru 2004 - 2010 si de doua luni am inceput unul nou pentru 2011. Folderul cu anul in care suntem sta pe hard diskul extern (pe care eu il port mereu la mine, pentru ca pendulez intre doua calculatoare si nu s-ar putea altfel), ca sa am fotografiile mereu la indemana, cele din anii trecuti se afla doar pe hard diskul intern al unuia din calculatoare si le accesez cand am nevoie.

Cand am incercat sa definitivez organizarea pozelor de anul trecut, am adus cateva imbunatatiri, spun eu. Deoarece in 2010 am facut multe fotografii la tot felul de proiecte, am creat un folder special, pe langa cele cu numele lunilor anului, folder pe care l-am denumit chiar Proiecte creative si in care am facut subfoldere pentru fiecare proiect anume. Subfolderele au ca nume luna in care am realizat respectivul proiect si numele lui (martie_felicitare puiut). In acest fel are sa-mi fie mai usor sa gasesc fotografii de acest gen, daca nu sunt amestecate cu cele "personale".

proiecte_creative-550


Tot anul asta am mai introdus un folder, unul doar pentru filmuletele AVI create de-a lungul anului, pentru ca mi-am dat seama ca mi-ar place sa fie toate la un loc, si asa nu sunt multe ( cu ocazia asta mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva mai multe totusi, sunt importante).

Cum spuneam, nu e deloc un sistem foarte complicat de organizare. Exista programe, mai simple, sau mai complicate, care ajuta la organizarea fotografiilor in diferite moduri, dar dupa ce am incercat cateva variante mi-am dat seama ca pentru mine e pierdere de timp, nu am nevoie sa detaliez mai mult procesul asta, chiar functioneaza foarte bine metoda mea proprie. Important e ca sa nu las sa se adune foarte multe fotografii nesortate, pentru ca pe urma devine chiar chinuitor. Dar incerc in fiecare luna sa tot fac un folder nou si cand descarc fotografii de pe cardul aparatului sa le descarc direct in luna potrivita. Daca nu pot sa le pun imediat in foldere concrete, le las pe toate la un loc intr-unul care se numeste "de sortat". Ideea e sa le sortez totusi cum am timp, pentru ca atunci cand se aduna foldere de genul "de sortat 1", "de sortat 2", "de sortat 3" e cam aiurea :)

februarie-550


Voi cum va organizati fotografiile?

4 comments:

KaBea spunea...

Imi place ideea ta, chiar trebuie sa le organizez si eu ca deja nu mai stiu ce e cu ele.O seara frumoasa.

Adriana spunea...

Bea, spor la organizat atunci :)

Mihaela spunea...

Pentru siguranta fotografiilor tale sper ca acels folder Pictures nu este acelasi cu cel de sistem, facut de windows nu? Risti sa le pierzi pe toate.
Eu am un folder mare poze si in el facute alte foldere cu anul in care sunt facute pozele. Iar in fiecare an alte foldere cu denumirea evenimentului pozat. Imi este mai usor asa, pentru ca daca le pun pe luni si caut nu stiu ce poze dupa ani mai uit in ce luna am fost acolo de exemplu.

Adriana spunea...

Mihaela, sigur ca folderul Pictures nu e cel facut de windows :) E situat pe un hard disk extern la care fac back up frecvent, deci e practic in doua locuri :) Seamana sistemele noastre de organizare :)

Trimiteți un comentariu

Related Posts with Thumbnails