Burritos pentru Emi
Acum cateva zile am facut lasagna (pentru ca tot aveam foi pentru lasagna cumparate din Italia de asta vara inca...) si Emi, crezand probabil ca sunt intr-o perioada in care ma apuc de incercat preparate traditionale pentru alte tari, m-a intrebat daca nu pot sa-i fac burritos. Da, sigur ca da, chiar aveam de gand sa incerc ceva mexican ( ma gandeam mai degraba la enchillandas), numai ca mi se parea ca foarte greu e de gasit tortillas, dar am zis ca-i fac, cum sa nu.
Ieri am fost cu mama la cumparaturi, si , fara sa caut in mod special, am vazut de cumparat flour tortillas (ca se pare ca burritos se fac cu tortillas din faina de grau, si tacos cu cele din faina de porumb), asa incat le-am luat acasa si am inceput sa caut o reteta de burritos. Am gasit asa de multe, incat m-am zapacit si am hotarat sa fac eu una, care sa contina cat mai multe lucruri pe care le mananca Emi. Am inteles ca burritos se fac de obicei cu carne de vita, dar Emi nu prea mananca decat carne de pui, asa incat am ramas la asta.
M-am gandit sa pun si reteta aici, e prima data cand scriu o reteta, asta pentru ca e cam inventata de mine (dupa ce m-am inspirat din multe locuri, evident, dupa ce am citit ce inseamna mai exact burrrito, ce variatii exista si dupa ce am vazut si un filmulet :) ). Sunt foarte multe bloguri culinare extraordinar de bune si de folositoare (cele preferate de mine sunt in blogrollul meu), nu aveam de gand sa pun si eu retete aici, dar mancarea asta chiar mi-a placut cum a iesit, si m-am gandit ca poate intereseaza pe cineva. Fotografii nu am, nici macar cu produsul final singur , pentru ca nu l-am putut convinge pe Emi sa-l mai lase din mana :) I-a placut foarte mult si lui. Astea sunt singurele doua fotografii pe care le-am facut, in graba, le pun sa nu ramana postarea fara poze :)
Si acum reteta. M-am horatat ca burritos-urile mele sa contina urmatoarele trei chestii distincte: o umplutura cu piept de pui, pasta de fasole (care sa inlocuiasca "refried beans" - specific mexican) si un fel de salata de rosii (care sa fie in loc de "pico de gallo" - iar ceva specific mexican, dar pentru care nu aveam toate ingredientele, mai exact nu aveam cilantro. Oare cilantro inseamna coriandru, frunzele adica? Oricum, o reteta foarte buna de pico de gallo e aici, pentru cine e interesat).
Ingrediente:
Pentru umplutura cu piept de pui:
- piept de pui (in jur de 500gr)
- o ceapa mai mare sau doua mai mici
- un ardel rosu
- 2-3 catei de usturoi
- vreo 250gr pasta de tomate (passata de la Olympia am pus eu)
- vreo 200 gr porumb din conserva
- sare, piper, paprika dulce si orice alte condimente pentru ca sa devina picant: chilli, boia iute, peperoncino, un ardel iute, etc - dar eu nu am vrut sa fie picant, pentru ca Emi cand era mic nu manca nimic picant, acum se pare ca ii place, dar eu n-am stiut, si cand am facut umplutura era la scoala, asa ca a ramas nepicant, foarte bun oricum :)
Pentru pasta de fasole:
- doua conserve de fasole fiarta (cred ca e mai potrivita fasolea pestrita - pinto beans- dar eu am avut alba)
- ulei, unt, sau ceva de genul asta
- sare, piper
Pentru salata de rosii:
- vreo doua rosii potrivite
- o ceapa verde mai mare
- jumatate de legatura de patrunjel
- sare
- ar merge si busuioc sau oregano, dar deja ma apropiam prea mult de bucataria italiana, asa ca am lasat lucrurile asa :)
In plus:
- tortillas cu faina de grau
- salata iceberg
Mod de preparare:
Am pus la fiert pieptul de pui si cand a fost gata am maruntit carnea. Am tocat marunt ceapa , ardelul si usturoiul si le-am calit in putin ulei, apoi am adaugat carnita de pui maruntita. Am adaugat putin din apa in care a fiert puiul, sare si piper si am lasat sa fiarba la foc mic vreo 10-15 minute. Am adaugat apoi pasta de rosii si porumbul fiert. Aici ar fi fost momentul de pus condimentele care sa dea iuteala mancarii. Amestecul a mai stat pe foc vreo 5 minute, pana a mai scazut sosul.
Separat am amestecat ingredientele pentru pasta de fasole in robot si am pulsat de cateva ori (am preferat ca pasta sa aiba ceva textura totusi, sa nu fie ceva foarte fin).
Pentru salata, am taiat cat mai marunt rosiile, ceapa si patrunjelul si le-am amestecat intr-un castronas cu putina sare. Am lasat sa stea la rece, pana a venit Emi de la scoala si am inceput sa ne ansamblam burritos-urile :)
Mod de ansamblare:
Fiecare tortilla am pus-o pe gratar, pe fiecare parte cate un minut, aproximativ. In felul acesta s-a incalzit, a devenit usor de manevrat si a capatat niste semne foarte dragute de la grill. Si evident, a capatat si o aroma aparte, care mie imi place mult.
Am pus tortilla pe o farfurie, am intins peste ea un strat subtire de pasta de fasole, peste el am pus o frunza de salata iceberg, peste salata am turnat amestecul de carne de pui, iar peste el am presarat un pic de salata de rosii si patrunjel. Am indoit capatul de jos al tortillei, iar peste el am adus lateralele. Vai, nu ma pricep deloc sa descriu! Combinatia dintre amestecul cald de pui si salata rece, de la frigider, tortilla facuta pe gratar si pasta moale de fasole a fost pur si simplu delicioasa! Deja am comanda sa fac quesadillas data viitoare :) Am sa fac si fotografii cu siguranta.
3 comments:
Ba explici f. bine. Mi-ai făcut o poftă! :))) Apropo, quesadilla e mâncarea mea preferată. O să fac şi eu săpt. asta, dacă tot mi-ai amintit. Te pup! :)
Poate pui si pe blog daca faci, sa ma inspir si eu :) Te pup si eu!
Buna Adriana,ti-a iesit foarte bine .Eu am facut shaorma cu aceste tortilla.Oricum tot ce e facut de casa este mult mai bun :) Chiar ca mi-ai facut si mie pofta!yamiii Eu sunt bine,iti multumesc de intrebare.Se apropie in curand sesiunea de vara si ma pregatesc cu niste proiecte pt facultate,asa ca nu prea am avut timp pt postari.Dar n-am lipsit deloc de pe blog.Intru apropae zilnic sa vad ce mai e nou :) O zi placuta si ne mai vedem pe blog.Te pup
Trimiteți un comentariu